Blog

Etkili fren nasıl yapılır?

LİMİT – ABS – KİLİT – ARDIŞIK

Burada yazılan tüm fren teknikleri geçerli kabul edilen frenleme teknikleridir. Bu tekniklerin nasıl kullanılacağı konusunda deneyim sahibi olmak isteyen sürücüler uzman sürüş eğitmenlerinden eğitim alarak profesyonelleşebilirler. Özellikle limit frenleme ciddi uzmanlık gerektiren bir yöntemdir. Bu ve benzeri teknikleri öğrenmek adına kesinlikle araç ve yaya trafiğine açık alanlarda denemeler yapmayınız.

Frenleme Teknikleri

Aşağıda yer alan frenleme teknikleri, çoğu durumda tecrübeli sürücüler tarafından kullanılması gereken ve ABS donanımı olmayan (ya da sistemin devreden çıkarılabildiği)araçlar için geçerli tekniklerdir.

1. Limit (Eşik) Frenleme

Fren pedalına tekerleklerin tam kilitlenme noktasından bir parça daha az bir basınç uygulanarak yukarıda sözü edilen olumsuz durumların ortaya çıkmasını önlerken fren mesafesi ve süresini en az değerde tutmaktır. Fren limiti bir çok parametreye bağlı olarak değişim göstermektedir. Bunları iki grupta toplamak mümkündür. Fren limitini alçaltan (tekerleklerin daha kolay kilitlenebileceği) etkenler: Meyil inme ve meyil tırmanma.

2. ABS Frenleme

ABS fren sistemi ile limit frenleme tekniğindeki tüm zorluklar ortadan kalkmaktadır. Eğer limit fren tekniği uygulamayı denemiş ve bunda başarısız olmuşsanız yani tekerlekler kilitlenecek aşamaya gelmişlerse, bu durumda ABS devreye girerek tekerleklerin kilitlenmesini engelleyecektir. Bu şekilde direksiyon hakimiyetiniz hiçbir zaman kaybolmaz. Fakat, limit frenleme tekniğine göre ABS daha uzun sürede durmanıza sebep olacaktır. Bununla birlikte, kilitlenmiş lastiklerle frenlemeye göre çok daha kısa sürede duracaktır.

3. Kilitli Frenleme (ABS’siz araçlar için)

Tekerleklerin kilitlenmesinin ne kadar kötü olduğu anlatılmakla birlikte, ıslak bir yol yada pist gibi çok istisnai koşullarda frenleri kilitleyecek kadar sert frenleme işe yarayabilir. Tabi tekerlekler kilitlendiğinde aracın hakimiyetini kaybedeceğinizi hatırlatmak fayda var. Bu durumda sadece aracın gittiği yönde frenleme yapacağınız bir durumun olmasına dikkat etmelisiniz.

4. Ardışık Frenleme (pompalama) (ABS’siz araçlar için)

Halk arasında freni pompalamak olarak tabir edilen frenleme tekniği buzlu yollar gibi kaygan zeminlerde, ABS’siz araçlar için işe yarayabilir. Bu teknikte frene mümkün olduğunda sert basılarak aracın yavaşlaması sağlanırken, tekerlekler kilitlendiğinde fren basıncı azaltılarak (ayağınızı fren pedalından hafifçe çekerek yada ayağınızdaki kuvveti azaltarak) tekerleklerin tekrar dönmesi sağlanır. Bu şekilde araca manevra yaptırılarak engelden kaçılır yada araç istenilen yöne sevk edilir ve tekrar gerekiyorsa frene daha sert basılır.

Unutmamalıyız ki en iyi frenleme tekniği her zaman en kısa sürede ve en kısa mesafede durmak anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda viraja girme, direksiyon hakimiyeti gibi kriterlerde önemlidir. Burada ABS donanımlı araçlar ve ardışık frenleme direksiyon kontrolünüzün kaybolmamasını sağlar. Peki hangi frenleme tekniği en iyisidir? Eğer pistte kullanıyorsanız, muhtemelen limit frenleme tekniği en iyisi olacaktır. Tabi tecrübeli yarış pilotları dahi frenlerinin kilitlenmelerini engelleyemeyebiliyorlar. Çoğu durumda, direksiyon hakimiyetini ortadan kaldırdığı için kilit frenleme tercih edilmemekle birlikte, bazı özel pist ve lastik durumlarında bu teknik tercih edilebilir. Fakat normal yol koşullarında kesinlikle kilit fren yapılmamalıdır.

KATEGORİ

SERTİFİKALAR