S.S.S.

STANDART SORULAR:

  • Alacağım sertifikayla neler yapabilirim?
    İleri sürüş eğitimi alan sürücüler öncelikle bu eğitimi almamış kişilere göre trafik kazalarında görebilecekleri zarardan daha uzak olacaklardır. Ancak iş kariyeri açısından da eğitim sonrası alınan belge birçok kamu ve özel sektörde aranan hale gelmiştir. 112 acil ambulans sürücü olmak için aranan şartlardan biride acil sürüş teknikleri defansif ve ileri sürüş teknikleri belgesine sahip olmaktır. Yine itfaiye birimlerinde görev yapan kişiler bu belgeyi almakla yükümlüdürler. Lojistik firmalarının uluslararası partnerleri ileri sürüş teknikleri belgesi olmayan sürücülerin çalışmasını olumlu karşılamamaktadırlar. Birçok dağıtım, pazarlama kapsamında faaliyet gösteren firmalar başvurularda sürüş deneyimini sormakta ve bu konuyla alakalı bir eğitim belgesi alıp almadığını istemektedir. Özel şoförlük VIP eğitimi, almış olanların bu konuyla alakalı başvuruları öncelikli değerlendirilmekte olup tercih edilme sebebi olarak sorulmaktadır. Öncelikli hedefimiz iyi bir sürücünün can güvenliğine olmasına karşın bu eğitimin sonunda verilen belgeler ile kendini ifade etmesi de sürüş tekniklerinin avantajlarından biridir.
  • Eğitim almanın farkı nedir?
    Sürüş eğitimi almanın maddi ve manevi katkılarıyla alakalı makalemiz de açıklamış olduğumuz konuyu biraz daha genişletelim. Trafik hiç tanımadğımız insanların oluşturduğu yapılan hataların ölüm yada yaralanmalarla sonuçlanabildiği kozmopolit bir platformdur. Bu bakımdan iyi sürücü olmak hiç kazaya karışmamak değil önceden olabilecek kazaları öngörebilme yetisine sahip olmaktır. Günümüz sürücüleri genellikle iyi araba kullanmayı mekanik kabiliyetleriyle değerlendirmektedirler. Ancak araç kullanmak hem mekanik hem psikolojik hem de risk tecrübelerinin bir araya gelerek doğru analiz yapmayı gerektiren bir husustur. Sürüş eğitimi almayan sürücüler diğer sürücülerin hataları yol, trafik ve hava şartlarından kaynaklanan trafik şartlarını yaşadıkları tecrübelerle bir başka değişle deneme yanılma metodu ile absorbe etmeye çalışırlar. Bu deneyimler bazen pahalıya mal olur büyük maddi kayıplar en önemlisi hayatımızla ödeyebiliriz. Ancak bu eğitimi alan sürücüler kısa bir zaman içerisinde karşılaşabilecekleri kontrol kayıplarının riskli sürüş ortamlarını önden ve arkadan savrulmaları, panik fren vb. kazaya sebep olabilecek riskleri trafiğe kapalı özel alanlarda uygulamalı olarak yaşayarak uzmanlar tarafından ne yapacakları konusunda eğitilip 5-10 yılda birkaç kez başlarına gelebilecek bu kontrol kayıplarını defalarca egzersiz yaparak psikomotor davranış haline getirirler. Yol hava şartları veya kişinin kendisinden kaynaklanan kontrol kayıplarıbaşlarına geldiği zamanda ne yapacaklarını bilen iyi bir sürücü olur, hem maddi hem manevi olarak avantaj sağlamış olurlar.
  • Güvenli sürüş eğitimi, sertifikasını neden almalıyım?
    Sürüş eğitimleri bireysel ve kurumsal anlamda maddi ve manevi kazançları olduğu gibi hukuksal anlamda da yeniden yapılanan iş güvenliği kapsamında sorgulanan ve sorulan bir eğitim programı haline gelmektedir. Yeni iş güvenliği yasasının belirli sayıdaki filo ve sürücü personeli sayısına orantılı olarak sürüş eğitim almaları yasal yaptırım anlamında iş hukukuna girmeye başlamıştır. Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde sürüş eğitimi alan bireyler ve kurumlar pozitif anlamda ödüllendirilmektedir. Sigorta indirimi, vergi indirimi vb. Ülkemizde sivil toplum örgütleri bu konuyla alakalı yetkililere aynı uygulamanın getirilmesi için öneriler vermektedirler. Yakın bir zamanda ülkemizde de yasal bir zorunluluk haline getirileceği konusunda önemli gelişmeler olmaktadır. En önemlisi hiç bir şey insan yaşamından daha önemli değildir. Evimizi ve arabamızı korumak için yapmış olduğumuz gayret ve masraflar kendi hayatımızı korumak içinde sürüş eğitimi alarak hem başkalarının hem kendimizin trafik kazalarına karışmayarak sağlıklı bir birey olarak hayatımızı geçirmek için çok önemlidir. 5-20 yıllık bir sürüş deneyimi olan bir kimsenin başına hava ve yol şartlarından dolayı kontrol kayıpları birkaç kez gelmektedir. Birkaç saniye içerisinde gerçekleşen bu kayıpları absorbe etmek için psikomotor davranışlarımızın gelişmiş olması çok önemlidir. Sürüş eğitimlerindeki temel hedef bir kazayı önceden tahmin edip bu kazaya karışmamak defansif araç kullanmak ancak bir kontrol kaybına dahil olduğumuz zamanda ne yapacağımızı bilmek için kullanılan teknikleri öğrenmektir. Eğitim sırasında alınan kontrol kayıpları absorbe etme yöntemlerini psikomotor bir davranış haline getirerek başımıza geldiğinde ne yapacağımızı bilmektir.
  • Özel direksiyon dersini nereden almalıyım?
    Özel direksiyon dersleri, ehliyeti olup trafiğe çıkamayan yada daha iyi bir sürücü olmak isteyen kişilerin daha bilinçli sürücü olmak için kişilerin başvurduğu bir eğitimdir. Bu eğitimlere bilinçli uzmanlardan almak defansif güvenli ve dinamik araç kullanır duruma gelmesi için etkili olacaktır. Eğitim bilimsel metodlarla uygulanırsa başarı elde edilebilir. Ne yazık ki bir çok sürücü sürüş geliştirme eğitimlerini eş dost yada uzman olmayan kişilerden alırken birçok kazaya da karıştıkları görülmüştür. Özel direksiyon dersinde kişinin seviyesine göre eğitim başlangıçları vardır. Hiç araç kullanmayı bilmeyenler temel sürüş teknikleri, bir miktar sürüş geçmişi olanlar sürüş geliştirme ve trafikte algı ve konsantrasyon, dinamik sürüş teknikleri bu seviyenin üstündekiler ise defansif ve ileri sürüş teknikleri alarak bilinçli ve kazaları önceden farkedebilecek hasbel kader hava ve yol şartları, trafik şartlarından karıştıkları bir olaydan en az zararla kurtulabilecek sürüş seviyesine gelirler. Unutmayın hiçbir şey sizin hayatınızdan daha önemli değil. Aracınızın kaskosunu yaptırarak güvence altına nasıl alıyorsak, sürüş teknikleri konusunda küçük bütçelerle, daha bilinçli bir sürücü olabiliriz.
  • Güvenli sürüş eğitimi nedir, farkları nelerdir?
    Güvenli sürüş daha çok sürüş geliştirme ile ilgili konuları içerir. Güvenli sürüş kapsamı içerisinde eğitimlerin bir kısmı pistte diğer kısımları akan trafik içerisinde katılımcılara aktarılır. Anti-skid aparatları kullanılmadan verilen eğitimdir. Genelde katılımcı araçları eğitimde kullanılabilir. (Katılımcı araçlara herhangi bir zarar gelmeyecek parkurlar içerir.)
  • İleri sürüş teknikleri sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
    Alınan eğitimler sonrası verilen belgelerde herhangi bir süre sınırlaması bulunmayıp alınan eğitimin tarihi ve hangi eğitim olduğu ibraz edilmektedir. Kamu ve özel sektörde istenilen bu belgeler eğitimin alındığı tarihten itibaren bazıları 1 yıl bazıları 2 olmak üzere tekrarlanılmasını isteyen kuruluşlar olduğu gibi herhangi bir süre aramayan kuruluşlarda vardır. Not: belge üzerinde eğitimin geçerliliği ile ilgili bir süre belirtilmemektedir. En önemlisi bu belgenin onaylı kurumlar tarafından verilmiş olmasıdır.

SÜRÜŞ ÜZERİNE SORULAR:

  • Kendi aracımla eğitim alabilir miyim?
    Eğitiminizi kendi aracınızla alabilirsiniz. Hatta önerimiz, kullanacağınız aracı tanımanızdan yöne kendi aracınızla almaktır.

SERTİFİKALAR